"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

A választás előtt fontos információkat és dokumentumokat tüntettetett el a Fidesz Kőbányán

2018-04-05
A választások előtt három igen fontos témát „eldugatott” a fideszes kőbányai vezérkar. A közbiztonság és az iskolák mellett a pénzügyek állását sem akarták nyilvánosan megosztani a képviselőkkel és a helyi nyilvánossággal. Így többek között azt sem lehet hivatalosan megtudni, hogy a Hős utca rendbe tételére beígért kormányzati milliárdok vajon hol és miért keveredtek el. És a titkolózás miatt az sem igazán tiszta, hogy a legfrissebb Kőbányai Hírekben öles betűkkel közölt - állítólag fejlesztést szolgáló - 8,7 milliárd forint az saját, kerületi pénz vagy inkább az állam és/vagy az EU pénzével dicsekednek, esetleg blöff, azaz ordas nagy ,,kampánykamu" az egész.

(Kép: "Elvitte a cica..." - illusztráció Forrás: Pixabay)

„Soha ilyen…” – rendre ezzel a fordulattal kezdik már időtlen idők óta a regnáló kőbányai fideszes városvezetők (na meg a Párt régi-új országgyűlési képviselőjelöltje) aktuális hozsannájukat, amikor Kőbánya parádés, egyébként megkérdőjelezhető, fejlődésének részleteit emlegetik.

A legutóbbi és az azelőtti írásomat is így kezdtem, és nem véletlenül kezdem a mostanit is így. Ugyanis a képviselő-testület fideszes többsége ugyanazon a napon elkövette a harmadik „soha ilyen nem volt még” jellegű történelmi tettét. Az 1990 óta íródó kőbányai önkormányzati históriában ugyanis most fordult elő először, hogy villámgyorsan levettek a napirendi listáról fajsúlyos témákat, egyszerre azzal, hogy azok dokumentumait is eltüntették a kobanya.hu-ról, azaz a helyi nyilvánosság elől. A közbiztonsági beszámoló és az iskolák tulajdonjogának esetleges elvételéről szóló anyagok után – ugyanezen elv szerint – a harmadik a pénzügyi témákat taglaló napirendek (likviditásról szóló tájékoztat, lejárt határozatokról szóló jelentés) annullálása volt.

Ami azért felettébb érdekes, mert ha valamire, hát Kőbánya stabil és varázslatos pénzügyi állapotára nagyon büszke a kerületi fideszes vezetés! És ennek a polgármester mindig is hangot adott, ha éppen az aktuális likviditási tájékoztató szóba került. Ám ez a lépés azt engedi sejtetni, hogy valami mégsem lehet rendben a helyi milliárdok körül, különben minek titkolnák el.

A lejárt határozatokról szóló tájékoztatóban pedig általában minden olyan kőbányai ügy fel van tüntetve, amit valamilyen határozattal a testület (esetleg egy bizottság) indított el és/vagy amihez helyi, állami vagy uniós pénz is társul; azaz itt nyomon lehet követni valaminek a megvalósulását vagy meg nem valósulását, és időnként utóbbi okai is szerepelnek benne.

Mondjuk kíváncsi lettem volna arra, hogy a tavaly decemberi kormányhatározatban a Hős utcai tömb rendbe tételére megígért és elvileg elkülönített 2,1 milliárd forint, és az ügy aktuális állása szerepel-e ebben a tájékoztatóban. Már csak azért is, mert egy testületi ülésen éppen a jegyző ismerte el, hogy ez a pénz még „sehol sincs”, nem érkezett meg az önkormányzathoz. Na de miért nem? Azért, mert ezt csak megígérte a fideszes kormány, a parlamenti választási kampány – amolyan magasabb érdekként – felülírta ezt a tervet. Ahhoz ugyanis, hogy felpörgessék 4 százalékra a gazdasági növekedést – amire ugye a kampányban eredményként lehet hivatkozni –, ki kellett söpörni a rendelkezésre álló pénzeket és oda adni azoknak, akinek uniós pályázataira korábban már kötelezettséget vállaltak. Ugyanis a kormány azt játssza, hogy a Magyarországnak járó uniós fejlesztési forrásokat előre leköti és saját nemzeti költségvetésből előre megfinanszírozza, és majd utólag kéri a pénzt Brüsszeltől. (Az már más kérdés, hogy mi lesz és ki fizet akkor, ha egy-egy számlát mégsem fogad el az Európai Bizottság.) Így emiatt a Kőbányának megígért pénz egyelőre az „ablakban van”. Hogy megkapja-e valaha a kerület? Ez jó kérdés, amire csak a Kedves Vezető tudja a választ.

És ez csak egy pénzes vonatkozású ügy az eltitkoltak közül. Nyilván az volt a cél, hogy megkíméljék a választópolgárokat a tényinformációktól, nehogy szembesüljenek a maszlagok és a valóság közötti különbséggel. Jobb nekik inkább koncentrálni a galád Sorosra és ármánykodó magyarországi bérenceire, a sátáni migráncsokra, na és a pokolfajzat ENSZ-re.

Szerintem sokkal egyszerűbb lett volna, ha a polgármester még valamikor az év elején azt közli, hogy a parlamenti választásokra tekintettel márciusban (és áprilisban) Kőbányán nem lesz képviselő-testületi ülés. Legalább három kínos sztoritól megkímélte volna magát…


TÉNY+

Nagy a baj Kőbányán? A városvezetés eldugta az éves biztonsági beszámolót
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/nagy-lehet-a-baj-a-biztonsaggal-kobanyan-el-kellett-dugni-az-eves-beszamolot

Elveszik a kőbányai iskolákat a választások után?
http://somlyodycsaba.hu/cms/page/elveszik-a-kobanyai-iskolakat-a-valasztasok-utan

Hírek