"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

A kutyások hős megmentője

2016-02-22
A kerület vadonatúj "kutyás lapja" beszámol a polgármester legújabb hőstettéről, viszont elfelejt közölni néhány, ám annál fontosabb részt. Mindenesetre érdemes volt megpiszkálni az ügyet.

„Ha nem tudsz valamit megakadályozni, állj az élére, mondta volt egyszer Charles De Gaulle korábbi francia államfő, és ez jutott eszembe nekem is a kutyakitiltási ügy legújabb fejezetéről. Kezembe került ugyanis a Kőbányai Hírek legújabb, februári száma, amely kis túlzással Kőbánya első kutyás magazinja is egyben, hiszen a történet január óta tartó fejleményeivel foglalkozik bő terjedelemben, sok ebes fotóval megspékelve. Szó nincs benne arról, hogy micsoda elégedetlenkedés fogadta a kitiltási rendeletet, és hogy a helyi gazdik egy emberként foglaltak állást ellene és a vezetés ellen, úgy tálalták, hogy vannak a „jó” meg a „rossz” kutyatartók, és a polgármesterrel az élen – mint valami keresztes hadjáratban – a „rosszakat” akarják megtéríteni, és átállítani a „jó” oldalra.

Félreértés ne essék: én örülök, hogy a civil összefogás ereje tárgyalóasztalhoz késztette a városvezetést, és az első tárgyalások eredményét hallva, olvasva tényleg józan ésszel keresik a mindenki számára üdvözítő megoldást. Ám lehetett volna így indítani még a rendelet elfogadása előtt! Ha az előkészítés során tett volna bele ennyi energiát az ügybe az önkormányzat, mint tette most kényszerűségből, meg lehetett volna spórolni egy csomó kellemetlen közjátékot, a kisebb népfelháborodást. De jobb későn, mint soha.

Persze a kérdés az, hogy a civilek és az önkormányzat közösen végig tudják-e vinni az egyeztetési folyamatot, konkrét eredményekkel zárva? Mert, ha csak leírják az újságban és hangosan szóban is deklarálja az önkormányzat részéről a polgármester, hogy „szeretjük a kutyákat”, az kevés lesz.

Ugyanakkor hadd legyen szabad felhívnom a figyelmet arra, hogy miről nem szólt ez az igen remek „kutyás magazin”. Például arról, hogy nincs megegyezési kényszerben az önkormányzat, hiszen van egy februártól már érvényben lévő rendelet, amelynek a kitiltásra vonatkozó pontja csak a nyártól hatályos: a polgármestert nem szorítja semmilyen határidő, hiszen ha mégsem sikerül egyezségre jutnia, hát na bumm, legfeljebb életbe lép a szigorúság. De például arról sincs benne egyetlen szó sem, hogy vajon milyen konstruktív javaslatokat mutattak be a gazdákat képviselő tárgyalópartnerek, és ez kiindulási alapnak tekinthető vagy sem. És arról sincs benne egy szó sem, hogy például a fel nem szedett kutyakaki miatt miként büntetik, büntetik-e egyáltalán a gazdákat; jószándékú figyelmeztetéssel vagy a statáriális jellegű kétszázezer forintos maximális bírsággal?

A magam részéről drukkolok, hogy sikerrel járjanak, legyen valódi közmegegyezés, és ne csak PR- és kommunikációs akcióvá silányuljon a látványos körítést kapó tárgyalás.

Mindenesetre kritikusan figyelni fogom a történéseket…”

TÉNY+

- A Kőbányai Hírek „kutyás lapja" elérhető innen
http://www.kobanya.hu/docs/kobanya/hu/news/183996.pdf?v=6779c03605e20987538391a7932cda7f
- A 2016.02.18-i testületi ülésen elhangzott, témával kapcsolatos kérdés és válasz (vagy elmaradt válasz)

 - A teljes ülés videója az onkormanyzati.tv honlapján (7. napirendi pont volt - oda lehet "lapozni")
http://onkormanyzati.tv/index.php?id=20&viewMode=video&contentid=20160218090924027&pos=0

Hírek