"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

A kultúrához sincs sok közük

2019-01-14

Pezsgő esztendő vár a kerületiekre. A soron következő két választás közül az őszi önkormányzati voksolás talán a fontosabb a kőbányai lakosok és a pártok számára. Bár a kerületi vezetés dicsőségesnek mutatja az előző öt és az azt megelőző négy évet is, sajnos ez nagy füllentés! Talán egy sikeresebb terület van: a kultúra. De ennek szárnyalásához igazából kevés köze van a helyi vezérkarnak.

Kép: illusztráció Forrás: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

Sikeresebb évet kívánok minden kedves kőbányainak! A 2019-es esztendő valamennyiünk számára kiemelkedő jelentőségű lesz, hiszen kétszer is megkérdezik a véleményünket az eltelt évekről, így kinyilváníthatjuk, hogy mennyire vagyunk elégedettek vagy elégedetlenek a vezetőink teljesítményével.

Májusban az Európai Parlamentbe (EP) lehet delegálni a hazai pártok képviselőit. Hadd szögezzem le: a kontinensen nincsen semmiféle keresztényellenes, Soros György „terve” alapján végrehajtott diktatúra. Már csak azért sem, mert az Európai Uniót – 2014 óta – a jobboldal irányítja. Az EP jelenlegi legnagyobb frakcióját az Európai Néppárt adja – amelyből, hiába követ el bármi rosszat is, nem rakják ki a Fideszt –, a Kedves Vezetőnk által pokolba kívánt Európai Unió mindennapjait irányító Európai Bizottság feje pedig a néppárti Juncker úr, és a bizottsági „miniszterek” többségét is a Néppárt adta (az egyetlen magyar a Fidesz korábbi igazságügyi minisztere). Ráadásul a tényleges és lényeges politikai döntéseket az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács hozza, amelynek ugye Orbán Viktor is tagja – tehát ha kikel Brüsszel ellen, akkor önmaga ellen is kikel.

Mindezeket érdemes mérlegelni majd májusban...

Az ősszel pedig önkormányzati választás lesz – ami a kőbányaiak számára talán még az előbbinél is fontosabb. Azt már 2010 óta szajkózza a helyi, sok százmillióból megtámogatott propaganda segítségével a városvezetés, hogy „Kőbánya szédületesen fejlődik és soha nem látott eredményeket ért el”. Nagy kár, hogy ezt tételesen magam cáfoltam ez eltelt években többször is. A legnagyobb jóindulattal is egy helyben topog a kerület, és ami fejlődésnek tulajdonítható, az is inkább a központi kormányzati, mint sem a helyi akarat megvalósulása. Amit ők képzeltek el, az sokszor Mekk Elek-módra jött létre.

De, hogy ne csak az a vád érjen, hogy csupán a rosszat veszem észre: bizony van Kőbányának egy olyan szegmense, ami példás, az pedig a pezsgő kulturális élet.

Észrevehetően új lendület kapott a helyi kultúra, több és színesebb események várják a kerületi lakosokat a Szent László téren és a kerületrészi társintézményekben. Megjegyzem, az is jó dolog, hogy a kerület centrumából kijjebb is viszik a kultúrát, így ezt az irányt követve érdemes lenne a Zágrábi úti és a Gyakorló utcai lakótelepen is hasonló kisebb művelődési/közösségi házat kialakítani. Mindemellett persze, ha már töménytelen mennyiségű pénze van a kerületnek és propagálja a fejlődést is, talán áldozhatna a Kőrösi és a többi intézmény felújítására is. Mert a szakmai munka minőségének emelkedésével egyenesen arányosan romlik ezen helyek állapota.

Bármennyire is szépítem, a kultúra jelen helyzete nem a kerületi vezetés, hanem a benne dolgozók, az azt „üzemeltetők” érdeme.

Ősszel pedig ezt is számba kell venni a voksoláskor…

Hírek