"Kerületünknek minden adottsága megvan, hogy a múlt század után újra SIKERTÖRTÉNETET írjunk."

A kőbányai kutyásokat „befenyítették”, jöhetnek a madarakat etetők

2017-01-15
Aki kicsit is szereti és félti az állatokat, adott esetben a madarakat, ebben a hidegben szívesen eteti őket. Csakhogy ez (is) tilos a példátlanul szigorú kőbányai rendelet szerint. Az abszurd szabályok felülvizsgálatára egyáltalán nem hajlandó a kerületi vezetés.

Beköszöntött a kőkemény tél, csontig hatoló hideggel, sűrű hóeséssel, és ez, bármilyen furcsa is, de újra előhozta a közösségi együttélési rendelet alkalmatlansági problémáját. A közel egy éve már érvényben lévő rendelet egyik szakasza a híres-hírhedt kutyakitiltó rész, de ami most gondot jelent, az az állatok etetését szabályozó rész.

Ez a kodifikációs remekmű ugyanis egész egyszerűen tiltja az idegen állatok közterületi etetését, vagyis aki ebben a csípős hidegben is félti és óvja – azaz féltené és óvná – akár "csak" a madarakat némi eleség ház elé vagy az út menti fán lógó madáretetőbe való kihelyezésével, az főbenjáró és súlyosan szankcionálandó bűnt követ el. Csak, hogy mindenki tudja, mielőtt cselekszik: akár 200 ezer forintba is kerülhet ez a túlzott állatvédelem…
Úgyhogy jó lesz vigyázni, nehogy az éber és buzgó közterület-felügyelők lecsapjanak…

Ebből is látszik, hogy abszurd helyzeteket teremt ez a rendelet, és időszerű lenne felülvizsgálni. Ami azt illeti, a sok vitás esetet, közfelháborodást okozó kutyás szakasz kapcsán legalább egy éve már ígérgeti a fideszes városvezetés ezt a felülvizsgálatot – ám ez idáig nem történt meg, még tárgyalni sem akarnak róla.
Az elmúlt évben jómagam többször javasoltam, hogy kellő előkészítés után, az érintett kutyás és más állatvédelmi szervezetek javaslatait beépítve alkosson a képviselő-testület egy mindenki számára elfogadható külön ebrendeletet és/vagy a felelős állattartást és közterületi állatjelenlétet, valamint a betartásához elengedhetetlen önkormányzati feltételeket részletesen leíró és szabályozó rendelkezést – de a kezdeményezésem süket fülekre talált, erről sem óhajtottak tárgyalni. Legutoljára a 2016 decemberi testületin „verték” le az ezévi újratárgyalásra/felülvizsgálatra tett javaslatomat.
(https://www.facebook.com/somlyody/videos/960447384099601/)

Én kinyilvánítottam együttműködési hajlandóságomat, de ők nem kértek az én javaslataimból.
Bár úgy is lehet nézni, hogy a kutyákat már elintézték, most jöhetnek a szintén idegesítő madarak és a madarakat etetők…

TÉNY+

A rendelet ide vonatkozó passzusa.
Különféle helyeken elhangzott, hogy a madáretetőkben etetést nem fogják szankcionálni. Csak az a baj, hogy ez a kivétel sehol sincs leírva. Hányszor hallottuk már azt egyéb abnormális esetben is, hogy a „hivatalos személy nem mérlegelhet”?
Ugyanis a rendelet "egyértelműen" fogalmaz. És a választóik képviseletét ígérő fideszes testületi többség többszöri javaslatom, figyelmeztetésem és megtett előterjesztésem ellenére sem hajlandó ezt a fércszabályozást rendbe tenni. A „frakciófegyelmet” választja.

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének
32/2015. (XII. 18.) önkormányzati rendelete
a közösségi együttélés alapvető szabályairól
14.§
(3) Tilos közterületen, közös használatú helyiségben vagy udvaron idegen, illetve gazdátlan állatot etetni.

NINCS KIVÉTEL ÉS MEGENGEDŐ EGYÉB SZABÁLY!
Hírek